טיפול בנכסי ירושה – אל תשאירו פתח למעשי רמאות

ירושות הן עניין רגיש ומורכב מאחר והן משלבות היבטים רגשיים וכלכליים כאחד.  לכן רבים בארץ שמקבלים נכס נדל”ני בירושה, בין אם זו דירה מושכרת או שטח מקרקעין, בוחרים שלא למהר ולרשום את הנכס על שמם בטאבו.

הסיבות לכך מגוונות ובראשן ההיבט הסנטימנטלי. בכל זאת עבור רבים השארת שם המנוח על הנכס משמרת את תחושת הנוכחות והקשר אל האהובים שכבר אינם בחיים, וזו דרך לשמר זיכרון מוחשי.

בנוסף, ישנם מי שנמנעים מהתעסקות עם רישום הנכס כדי לא לעורר ויכוחים משפחתיים, או להימנע מעימותים עם צדדים הטוענים לזכויות בנכס.

לא פעם מדובר גם במחשבה שעל פניו נראית פרקטית. הרי אם מדובר בקרקע שאינה מניבה הכנסה או שיש דירה נמצאת בשימוש שוטף ומכניסה כסף בכל חודש, אין מה לגעת בדברים אלא לדחות אותם למועד מאוחר יותר, נכון? ובכן, כדאי לדעת כי מצב שכזה הוא סוג של פרצה שקוראת לגנב.

במאמר זה עורך הדין יוסף עזרא אשר משרדו מתמחה בנדל”ן, מקרקעין צוואות וירושות, יסייע לנו להבין מדוע עולמות אלו הם זירה מורכבת ועדינה, וכיצד כל עיכוב או חוסר תשומת לב כמו אי רישום תקין של נכסי מקרקעין, מהווים סיכון משמעותי שיכול להתפתח לכדי נזק כלכלי עצום עבור מי שירשו נכסי נדל”ן.

מדוע אסור לדחות את רישום הירושה בטאבו?

מקרה שעלה לאחרונה לכותרות הוא תביעת יורשים נגד מדינת ישראל, שבה נטען כי רשם מקרקעין התרשל בתפקידו ואפשר לנוכל מסוים לרשום נכסים על שמו באמצעות צו ירושה מזויף.  אותו נוכל ניצל את הרישום כדי למכור נכסי נדל”ן שירשו בני המשפחה מהוריהם, וכאשר היורשים החוקיים גילו את המעשה, כבר היה מאוחר מדי, והרוכשים החדשים זכו להגנה משפטית.

בית המשפט אומנם קבע שהרשם פעל ברשלנות בכך שלא בדק את מספר הצו מול הנתונים במערכת ולא וידא את אמיתות המסמך, אולם הוא הוסיף כי גם היורשים אינם יכולים לצאת נקי מהסיפור, ושהיה עליהם לרשום את הנכס שירשו על שמם הרבה קודם לכן, כדי למנוע את המקרה המצער שהנזק הכלכלי שלו עצום.

“פסק הדין הזה הוא קריאה ברורה לכל היורשים, אל תיקחו את הזמן שלכם בטיפול ברישום הנכסים שירשתם, כי עיכובים עלולים לפתוח פתח למעשי זיוף שיפגעו בכם. צריך להבין, כאשר נכס נשאר “תלוי באוויר” ללא רישום פורמלי, הוא הופך למעשה לשטח הפקר וחשוף להונאות וזיופים מסוגים שונים, כגון זיופי מסמכי בעלות, שימוש בצווי ירושה מזויפים, מכירת הנכס לגורמים שונים ללא ידיעת הבעלים האמיתיים, ושימוש בתעודות העברה פיקטיביות. כתוצאה מכך מתבצעות פעולות שמובילות להעברת בעלות באופן בלתי חוקי ולפגיעה בזכויותיהם של בעלי הנכסים. כך שלא מדובר סיכון תיאורטי בלבד, אלא בתופעה ממשית הנחשפת שוב ושוב בפסקי דין ותביעות משפטיות”, מספר עורך הדין יוסף עזרא.

להוציא צו ירושה זה רק חלק מהתמונה

נקודה נוספת היא שרבים אינם מבינים כי רישום בטאבו הוא רק חלק מהתהליך.  אלא יש לדאוג לרשום את צו הירושה גם בגופים נוספים, כמו בנקים, קרנות פנסיה והשתלמות, ולפעול למימוש הנכסים שהותיר המנוח.

“לעיתים קרובות אני נתקל במקרים שבהם צו ירושה נשמר אצל היורשים במשך שנים רבות מבלי שנעשה בו שימוש. מצב כזה פוגע בזכויותיהם ומותיר את הנכס במעמד משפטי מעורער”, עורך הדין יוסף עזרא חידד את הדברים.

כדאי לדעת כי כיום הרשם לענייני ירושה מציע אפשרות משולבת לטיפול מהיר ויעיל. במסגרת השדרוגים במערכת, ניתן להגיש בקשה לצו ירושה ולרשום את הנכסים בטאבו בתהליך אחד.

במהלך הגשת הבקשה, המערכת מציעה ליורשים לבחור ברישום אוטומטי בטאבו. התהליך כולל תשלום מראש של האגרה הנדרשת לרישום, כך שברגע שהרשם לענייני ירושה מאשר את הצו, הוא מועבר באופן אוטומטי לרשם המקרקעין.

תוך 48 שעות מרגע אישור צו הירושה, הנכסים כבר נרשמים על שם היורשים בטאבו, דבר שמבטיח תהליך רציף, מהיר, ונטול עיכובים מיותרים.

“יש פעולה נוספת שלדעתי נדרשת מצד היורשים. לעיתים הם אינם מודעים לכל הנכסים שהותיר המנוח, בעיקר אם מדובר היה באיש אמיד. במקרים כאלה מומלץ להשתמש באתרים כמו “הר הכסף” ו”הר הביטוח” של משרד האוצר, המסייעים באיתור כספים ונכסים נוספים, ואף להיעזר באנשי מקצוע כמו עורכי דין או חוקרים פרטיים במידת הצורך”, עורך הדין יוסף עזרא הצביע על נקודה נוספת שכדאי ליישם בשטח.

ירשתם דירה ומעוניינים למכור אותה?

לא תוכלו לעשות זאת אם זו לא רשומה על שמכם בטאבו

“כאשר בני משפחה יורשים נכס מקרקעין והם אינם ממהרים לרשום אותו בטאבו, הם למעשה מותירים את הנכס רשום על שם המנוח, דבר שמוביל לשורה של בעיות מורכבות, ולא מדובר רק במעשי זיוף והונאות. כל עוד הנכס אינו רשום על שם היורשים, הם אינם נחשבים לבעליו החוקיים. המשמעות היא כי במצב כזה היורשים אינם יכולים לבצע פעולות משפטיות בנכס, כמו מכירה או העברה. בעת מכירה עתידית, הם יידרשו לעבור את תהליך הרישום, דבר שעלול לעכב את המכירה ולגרום להם להחמיץ הזדמנויות עסקיות משלמות”, עורך הדין יוסף עזרא הסביר.

בסופו של דבר, דחיית רישום נכסים על שם היורשים היא לא רק סיכון משפטי וכלכלי, אלא גם פתיחת דלת למעשי הונאה מורכבים. לכן מומלץ לפעול ללא דיחוי, לבצע רישום מלא ומדויק בכל הגופים הרלוונטיים, ולוודא שהזכויות שלכם מוגנות כדי להימנע מנזקים כלכליים וסיבוכים מיותרים בעתיד.

טיפול בנכסי ירושה
לתיאום פגישת ייעוץ בהקדם
השאירו פרטים ונחזור אליכם

מידע נוסף