צוואה בדאגה לעתידם של ילדים עם צרכים מיוחדים

ניסוח צוואה מבעוד מועד הוא דבר חשוב שיש בו חלוקת הרכוש בצורה נכונה, מניעה של בעיות וביורוקרטיה. להורים לילדים קטינים וילדים עם צרכים מיוחדים עריכת צוואה הוא צורך קריטי מתוך דאגה לשלומם.

עריכת צוואה מבעוד מועד היא הדרך להבטיח את עתיד בני הזוג וילדינו וזאת באמצעות חלוקת הנכסים הכספיים אותם צברנו במהלך חיינו ואופן הניסוח חשוב כדי להבטיח את ההמשכיות ומניעת עוולות וביורוקרטיה. כאשר מדובר בהורים לילדים עם צרכים מיוחדים, עריכת צוואה היא קריטית והכרחית. אחת הבעיות היא עצם העובדה שבעת ניסוח הצוואה בשלב מוקדם עדיין לא ברור מה תהיה מידת עצמאותם של הילד או הילדה, ומי ינהל עבורם את הכספים כאשר ההורים יסתלקו מן העולם והם לא יוכלו לעשות זאת בעצמם. ילדים אלה נחשבים ליורשים שאינם כשירים משפטית?

כאשר מדובר בילדים עם צרכים מיוחדים או בעניין של פסולי דין (להלן: "חסויים"), ישנן כמה דרכים להבטיח את ניהול הכספים עבור החסויים:

מינוי אפוטרופוס – כיום, קיימת נטייה רווחת להורות על מינוי אפוטרופוס לחסוי במסגרת הצוואה. תפקידו של האפוטרופוס לטפל גם בנושאים הכלכליים של אותו חוסה.
הכלי של מינוי אפוטרופוס אינו בהכרח הכלי המשפטי והכלכלי הנכון עבור החסוי שאינו כשיר משפטית. שכן, עבודת האפוטרופוס מורכבת ומסורבלת ומחייבת אישור של בית משפט תוך פיקוח קפני.

  1. מינוי נאמן – העברת העיזבון לנאמנות יכולה להיות דרך עדיפה. הכלי של מינוי נאמן מאפשר לקבל החלטות בצורה קלה יותר כך שתתקבלנה הסכמות בין היורשים למול הנאמן, וללא צורך בקבלת אישור בית משפט. הנאמן יוכל לנהל את כספי הירושה על פי רצון ההורים, שכן עם צו קיום הצוואה מקבל הנאמן את השליטה על הכסף והנכסים, הנאמן שממונה הוא אדם עליו אנו סומכים שידאג לטובת הילד.

לתפקיד הנאמן ניתן למנות כל אדם עליו אנו סומכים שכן, נאמן יכול להיות אדם פרטי, ארגון או חברה, המקבלים על עצמם להחזיק ולנהל נכסים לטובת אדם אחר. לרוב, נעשה שימוש במוסד הנאמנות במסגרת צוואה, כאשר מצווים רכוש וכספים לקטינים וזאת במטרה לשמור על הרכוש ולמקסם את הרווחים ממנו עד שיועבר לידי היורשים, שכן יש להמתין שיגיעו לגיל המאפשר להם לקבל החלטות ובעלות, לנהל באופן עצמאי וללא תלות באדם אחר. היתרונות של מוסד הנאמנות באים לידי ביטוי גם בבואנו לצוות כספים לילד חסוי או פסול דין בשינויים מחייבים ובדרך זה קל יותר להתנהל. באמצעות הוראות מפורשות בצוואה, ההורים יכולים לקבוע את מטרות הנאמנות ומה יהיו הסמכויות שיימסרו לנאמן, ניתן לקבוע במדויק את חוקי המשחק והתנאים – איך לשמור ואיך לנהל את הנכסים, איך להפקיד את הכסף, איך ובאיזה אופן להשקיע אותו, מה לעשות עם נכסי נדל"ן, האם לתת לילד קצבה חודשית למחייתו או לחלופין לשחרר כספים רק לפי הצורך, לאיזה צרכים ישמשו כספי הירושה וכמה שיקול דעת להותיר בידיו של הנאמן. מוסד הנאמנות מאפשר ליצור מנגנון מדויק המותאם לצרכיו האישיים של הילד או החסוי תוך התחשבות במידת עצמאותו ויכולותיו האישיות והפיזיות, כך שהנאמן יכול להתחשב ברצונות היורש.

כאשר יוצרים נאמנות לקטין אנו יכולים לדעת בדיוק מתי תסתיים הנאמנות, יש הקובעים את תום הנאמנות בהגיעו של הקטין לגיל 18 ויש הקובעים את הגיל כמאוחר יותר ומאפשרים לו לסיים את השירות הצבאי ובכך יגיע לעצמאות בחשיבתו ומעשיו וזאת בניסיון להבטיח שיקול דעת בשימוש בנכסים, ומניעת מצב בו אדם אחר יוכל להשפיע על שיקול דעתו. אולם במקרה של ילד בעל צרכים מיוחדים, המאובחנים עם לקות התפתחותית, בדרך כלל לא ניתן לדעת מה תהיה מידת העצמאות של הילד בעתיד, מה יהיו צרכיו והאם יתעורר צורך באשפוזו במוסד מתאים למצבו, ומכאן שקיים חוסר וודאות ואתגר בניסיון לחזות את מועד סיום הנאמנות אם בכלל. אחת הדרכים להתמודד עם בעיה זו היא לקבוע כי על הנאמן שיתמנה

לערוך אבחון מחדש באמצעות מומחים בתחום האוטיזם והנוירולוגיה (פסיכיאטר, פסיכולוג ומנתח התנהגותי), אשר יעריכו את יכולות הילד לקחת אחריות על כספים כאשר יגיע לגיל מסוים, ניתן לקבוע כי עריכת מבחן כזה תתקיים אחת לתקופה.

בעיה נוספת שמתעוררת עם מינוי אפוטרופוס במסגרת הצוואה היא שאין המינוי מתאים בהכרח בכל הנוגע לענייני כספים. קיימת אמונה בקרב הורים רבים כי במקרה של ילד עם צרכים מיוחדים הרי שלעולם לא יהיה עצמאי ויידרש לעזרה ותיווך תמידיים, ולכן יש למנות לו אפוטרופוס לכל ענייניו והאפוטרופוס יהווה תחליף הורה. אך יש לזכור כי לא תמיד מי שמתאים לטפל בנושאים חינוכיים, רגשיים וטיפוליים הוא אדם בעל יכולות לנהל כספים, בייחוד כאשר מדובר בכספים ונכסים רבים ומורכבים ולאורך זמן. זאת ועוד, הרי שכפי שנאמר קודם לכן, מוסד האפוטרופסות הוא בירוקרטי, מערים קשיים בניהול חשבונות בנק, ולכל החלטה דרוש אישור בית משפט, אין האפוטרופוס רשאי לקבל החלטות כבדות משקל על דעת עצמו והדבר מקשה על ההתנהלות, ועלול לפגוע בגמישות הדרושה בטיפול בקטין ו/או בחסוי.

ישנה אפשרות לשלב בין שני מינויים ולקבוע כי אדם אחד ימונה כאפוטרופוס על גופו של אותו יורש ואילו אדם אחר ימונה כנאמן או כאפוטרופוס על רכושו של אותו יורש, אולם מינוי נאמן על הרכוש יאפשר ליהנות" מכל העולמות. מחד ישנו אפוטרופוס על הגוף שיקבל החלטות רפואיות, חינוכיות ורגשיות ואילו נאמן שינהל את ענייני הכספים ואף אחד מהם לא יפריע אחד לשני.

אין באמור לעיל להוות תחליף לייעוץ משפטי פרטני.

המחבר – עו"ד יוסף עזרא הינו עורך דין המתמחה בתחום הצוואות והירושות.

משרדנו מייצג לקוחות מכל הארץ, לנוחותכם שני משרדים:
בשדרות הפלי"ם 8 (חלונות הסיטי) בניין אשל 1 קומה 2,בחיפה (המשרד הראשי).
רחוב המשביר 1, חולון.

צרו קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי

שיחת הייעוץ הראשונית היא ללא עלות

המשרד המבוקש

צרו קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי

שיחת הייעוץ הראשונית היא ללא עלות

המשרד המבוקש