פס"ד: קרוב משפחה התחזה למקורב לזוג קשישים, מינה את עצמו לאפוטרופוס ללא ידיעת זוג קשישים – ואשפז אותם בכפייה בבית חולים סיעודי לתשושי נפש.
שורה של תביעות ובקשות שהוגשו בחודשים האחרונים לביהמ"ש לענייני משפחה בראשון לציון חשפה מקרה קשה ומקומם של התעללות בקשישים וניסיון להשתלט על רכושם ע"י אדם שהתחזה למקורב להם.
בתביעה נטען שהאיש, שהציג את עצמו כקרוב משפחה, כפה את נוכחותו על זוג הקשישים תושבי רמלה, מינה את עצמו כאפוטרופוס תוך הונאת מערכת המשפט – הסתיר את מינויו כאפוטרופוס מהקשישים עצמם ומקרובי משפחתם, ניסה לכפות עליהם כתיבת צוואה המורישה לו את מלוא רכושם, פיטר את המטפלת שלהם, וגרם לבסוף לאשפוזם בביה"ח 'גבעת השלושה' בפתח תקווה, המשמש כבי"ח סיעודי לתשושי נפש.
בצר להם, פנו הקשישים למשרדנו רוזנשטיין עזרא ושות', ואנו הגשנו בשמם תביעה לביהמ"ש לענייני משפחה בראשון לציון – ואשר התקבלה במלואה ע"י בית המשפט.
השופטת שללה "מהמקורב" את מינויו כאפוטרופוס, הורתה לו להחזיר את מלוא הרכוש שנטל מבני הזוג, ומינתה תחתיו אפוטרופוס חדש, חרף התנגדותם. אך פסק הדין לא שם קץ לסבלם של בני הזוג.
הקשיש אמנם שוחרר מיידית מבית האבות לביתו, ממנו הוצאו מיטלטלין רבים אותם נטל אותו אדם ללא רשותם, אך שחרור האישה התעכב והיא נפטרה עוד בטרם יצאה את שערי בית החולים.
האפוטרופא שמונתה ע"י ביהמ"ש, נקלעה לסכסוך עם הקשיש, והחליטה לשלוחו שוב לבית אבות, הפעם בנתניה, במקום להשיבו לביתו ברמלה, לקהילה התומכת ובסמוך לקבר אשתו.
משרדנו הגיש בימים אלה בקשה נוספת לביהמ"ש בראשון לציון, בשמו של הקשיש, בה אנו מבקשים לשחרר את האפוטרופא מתפקידה, בשל פעולותיה, ועקב היות הקשיש אדם צלול ועצמאי שאיננו זקוק כלל לאפוטרופוס ולחילופין מבקשים , בשם הקשיש, להתמנות בעצמנו באפוטרופוס על מנת לסייע לקשיש לנהל את כספיו. הבקשה נדונה בימים אלה בביהמ"ש למשפחה בראשון לציון.
חנוך וודהווקר, 86, וסופיה וודהווקר, 92, חיו בשלווה ובעצמאות בביתם שברמלה. לזוג אין ילדים או קשר עם בני משפחה קרובים, אך הם היו שלובים היטב בקהילת עולי הודו שברמלה. הבעל מאוד מוכר בקהילת עולי הודו בארץ, לאור עיסוקו במשך שנים בשידוכים לבני העדה בארץ ובעולם.
על פי המתואר בתביעה אותה הגיש משרדנו, רוזנשטיין עזרא ושות' – לפני כשנה ניגש אל בני הזוג גבר, אשר אותו לא הכירו מעולם, על אף קרבה רחוקה, שכן מעולם לא התעניין בהם ומעולם לא פקד את ביתם קודם לכן, והציג את עצמו כקרוב משפחתם.
האיש ניסה, לטענתם, להחתימם מספר פעמים על צוואה המורישה לו את כל רכושם, ולצורך כך אף הגיע לביתם בלוויית שני עורכי דין. בני הזוג סירבו לחתום על צוואה שכזו, וביקשו לתרום את רכושם לקהילת עולי הודו ולנזקקים.
על פי התביעה, המתחזה החל להוציא מטלטלין שונים מבית הקשישים, בעודם גרים בו, וזאת בניגוד מפורש לרצונם. לדבריהם, חרף הבטחותיו להשיב להם את המטלטלין – האיש מעולם לא עשה זאת.
על פי התביעה, בשלב זה, דיווח המתחזה לרשויות הרווחה בעיריית רמלה כי הוא שומר על בני הזוג הקשישים מפני חברי הקהילה ההודית, שמבקשים, לכאורה, לקחת את רכושם, דבר שלא היה ולא נברא.
המתחזה הגיש בקשה למנותו כאפוטרופוס על הקשישים מבית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון, וזאת מבלי ליידע את הקשישים ואת בני משפחתם. על פי התביעה, בינואר 2016, מונה הגבר לאפוטרופוס זמני של הקשישים על ידי בית המשפט – תוך שהוא מסתיר מבית המשפט את כוונותיו האמיתיות.
בשלב זה פנו הקשישים לקרוב משפחתם, שלמה וודהווקר וחברם הקרוב יואל דיויקר, אשר עירבו את משרדנו, ובאמצעותנו הגישו לבית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון בקשה בהולה לביטול מינוי האפוטרופוס -. בבקשה צוין כי הקשישים מסרבים לקבל את האיש כאפוטרופוס, ומביעים חשש לגופם ולרכושם.
כך למשל, מתואר בבקשה מקרה שבו הזעיק הקשיש חבר מהקהילה ההודית ברמלה בשעת בוקר לביתו, תוך שהוא מתחנן שיגיע מהר להציל אותו כי "השוטר" נמצא עכשיו בביתו. הכינוי "שוטר" הוא כינוי שבו השתמש הקשיש כלפי אותו אפוטרופוס.
כאשר הגיע חבר הקהילה לבית, טען האפוטרופוס כי הקשיש מבולבל. בזאת רק החלה הפרשייה. המתחזה השתלט על חייהם ועל רכושם של זוג הקשישים, ואף הפסיק את עבודת העוזרת שהועסקה על ידם בביתם, בטענה כי היא גונבת מהם אוכל. בנוסף ניסה האיש לנתק את הקשר של בני הזוג עם אנשי הקהילה שהיו סביבם.
הוציא אישור פסיכיאטר כי בני הזוג תשושי נפש
בתביעה מתואר כיצד הצליח המתחזה להוציא אישור מפסיכיאטר שהקשישים הם תשושי נפש ורוצים להתאשפז בבית אבות, לאחר שהתייאש מניסיונותיו להשתלט על כספיהם בדרך אחרת. המתחזה נטל את בני הזוג באישון לילה לפסיכיאטר בירושלים, והוציא דרכו אישור כי הם מוגדרים תשושי נפש, ועליהם להתאשפז בבית אבות במחלקה סגורה ההולמת את מצבם.
כך, בעורמה ובתחבולות אשפז האפוטרופוס את הקשישים במחלקה סגורה לתשושי נפש 'גבעת השלושה' בפתח תקווה, מבלי שעדכן את בני משפחתם ואת חבריהם, תוך שהוא מערים על הקשישים שהם יוצאים לטייל ומיד חוזרים לביתם. לאחר כשבוע אשפוז במחלקה, פנו אנשי הקהילה ההודית לקרוב משפחתם, אשר עירב את משרדנו בפרשה.
אשפוז כפוי במזיד תוך שלילת זכויות אזרח יסודיות
שני הקשישים היו צלולים בעת אשפוזם, ותפקדו בהתאם לגילם המתקדם. הקשיש אף החל בהליכי שידוך ימים ספורים לפני שאושפז בניגוד לרצונו, דבר המוכיח את צלילותו.
הקשישים התחננו בפנינו כי יוציאו אותם מבית האבות וישיבו אותם לביתם לפני שימותו. על פי התביעה, האפוטרופוס שמונה ללא רצון הקשישים בחר בדרך ההתקפה כהגנתו, ומשזיהה כי אנשי הקהילה מבקשים להגן על כבודם של הקשישים החליט להרחיקם מהם בדרך של צו הרחקה, והורה לצוות בית החולים למנוע את כניסתם לביקור אצל הקשישים. משרדנו טען כי "מניעת המפגשים פוגעת פגיעה אנושה בקשישים, מצבם מתדרדר ומכאן בהילות הבקשה".
ביהמ"ש שחרר את האפוטרופוס מתפקידו
אך בחודש פברואר 2016, דן בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון ושעה לבקשת בני הזוג ועורכי דינם. היא הורתה עוד באותו היום לבטל את מינוי האפוטרופוס, אך תחת זאת, מינה בית המשפט, באופן זמני את "שי עמותה לאפוטרופסות בע"מ" כאפוטרופוס לגופם ולרכושם של הקשישים. בנוסף, בית המשפט הורה לאותו אפוטרופוס שמינה עצמו בניגוד לרצון הקשישים להשיב את הציוד שלקח בלא רשות מביתם באופן מיידי, ונקבע כי הציוד יוחזר בהקדם.
משרדנו הגיש התנגדות למינוי האפוטרופוס הזמני תחת הקודם, וביקשנו לזמן את הקשישים להופיע בפני השופטת על מנת שתתרשם מהם באופן בלתי אמצעי. לאחר שפגשה בקשיש החליט בית המשפט לשחרר אותו לביתו.
למרבה הצער, הקשישה נפטרה עוד לפני שהספיקה להשתחרר מבית החולים.
הקשיש נשלח שוב לבית אבות
אך חרף השחרור ומות אשתו, צרותיו של הקשיש לא תמו. לדבריו "שי אפוטרופסות" שמונתה כאפוטרופא קבועה שלו, מתעלמת מצרכיו ומרצונותיו. על פי התביעה, הקשיש ביקש לחזור לקהילה בה הוא שלוב ברמלה, אך לעבור לדירת קרקע בה יהיה לו נוח הרבה יותר, אך חרף כך, החליטה האפוטרופא לשכן את הקשיש שוב בבית אבות, הפעם בנתניה, שוב בניגוד לרצונו וללא כל צורך.
בית האבות שאליו הועבר הקשיש בנתניה מרוחק עשרות קילומטרים מרמלה, בו נמצאים חברי קהילתו ובו קבורה גם אשתו – דבר המקשה עליו לפקוד את קברה ולהדליק נר כפי הנהוג וכפי רצונו.
הקשיש מבקש לשוב להיות אדם חופשי
בימים אלה הגיש משרדנו בקשה חדשה לביהמ"ש לענייני משפחה בראשון לציון, בו אנו מבקשים לשחרר את האפוטרופא מתפקידה, וזאת עקב שורה ארוכה של טענות ותלונות של הקשיש בשל אי היענותה לבקשותיו ולצרכיו.
"האדם שניסה להשתלט על חיי ואשפז אותי בבית האבות, נעלם סוף סוף מחיי לאחר שהבין כי בית המשפט חשף אותו, וכי אין הוא יכול עוד לאיים עלי", טען הקשיש בתצהירו. "לפיכך אני פונה ומבקש לאפשר לי להמשיך בשגרת חיי, מבלי שיוכתב לי כיצד עליי לנהוג ואיפה עליי לחיות, מבלי שאצטרך לבקש כסף למחייתי ולתת הסברים מדוע אני מבקש לרכוש מזון כזה או אחר למחייתי – והכל כפי שנהגתי עד כה".
לסיום, מבקש הקשיש לשחררו לאלתר מבית האבות ולהחזירו לדירת קרקע ברמלה, כדי לאפשר לו לחיות את שארית חייו בכבוד וכפי שהיה רגיל.
לא ייתכן שאדם נורמטיבי, הופך לחפץ שדעתו אינה נשמעת, ורשויות הרווחה עושות בו ככל העולה על רוחן – רק בגלל שהוא קשיש וניתן לנצלו.
בקשתנו לשחרור האפוטרופא והחלפתה נדונה בימים אלה בבית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון.
המחבר – עו"ד יוסף עזרא הינו עורך דין המתמחה בתחום הצוואות והירושות.