צוואה פסולה – התנגדות לקיום צוואה

מי שחש נפגע מצוואה רשאי להתנגד לקיומה.

כיום אנו עדים למקרים רבים בהם מוגשת התנגדות לקיום צוואה לבית המשפט. בהתנגדות לקיום צוואה ניתן לפסול אותה באופן מלא או חלקי. פסילת הצוואה אפשרית במקרה בו מתקיימת בצוואה לפחות עילה אחת מהעילות הקבועות בחוק. נעמוד על ארבעת העילות השכיחות ביותר :

.1 פגם צורני

.2 העדר כשרות המצווה לעריכת צוואה

.3 השפעה בלתי הוגנת של נהנה על המצווה

.4 מעורבות נהנה בעריכת הצוואה

מן הראוי לציין כבר בשלב זה כי נטל ההוכחה מונח על כתפי המתנגד לקיום הצוואה. על המתנגד לבסס את התנגדותו בתשתית ראייתית כזו היכולה לתמוך בטענותיו. היכולת לבסס תשתית כזו אינה עניין של מה בכך שעה שבתי המשפט אינם נוטים לפסול צוואה בקלות שכן, הצוואה הינה בקשתו האחרונה של המנוח ומכאן שעלינו לקיימה. מכך יש להביא ראיות שיוכיחו כי אכן הצוואה שאותה מבקשים לקיים אינה רצונו האמיתי של המנוח.

פגם צורני – אחת הדרכים המקובלות ביותר לערוך צוואה הינה צוואה בעדים. החוק מעלה מספר דרישות צורניות שבהיעדרן ניתן לפסול את הצוואה. צוואה שלא ערוכה כנדרש מהווה עילה לפסלותה. על הדרישות הצורניות ניתן ללמוד מהמאמר העוסק בצוואה בעדים.

העדר כשרות המצווה לעריכת צוואה – אחת העילות השכיחות יותר לפסילת צוואה הינה "העדר כשרות המצווה". כשרות המצווה טומנת בחובה 3 רכיבים שבהיעדר אחד מהם נוכל להוכיח את העילה עצמה.

א. מודעות לעריכת הצוואה – על המצווה להיות מודע לכך שהמסמך שאותו הוא עורך ועליו הוא חותם הוא צוואה, אי הבנתו עובדה זו אינה מקיימת את הדרישה.

ב. מודעות באשר להיקף רכושו – על המצווה להיות מודע להיקף רכושו ונכסיו אותם הוא מוריש. כמובן שאין דרישה לכך שהמצווה יידע את היקף הרכוש במדויק, שכן הצוואה נערכת ברוב המקרים שנים טרם פטירתו, אך עליו לאמוד את סדר הגודל עליו מדובר. אם אדם מוריש רכוש ששוויו מליוני שקלים בעוד הוא בטוח כי רכוש זה שווה מאות או אלפי שקלים כמובן שהדבר יעיד על כך שלא היה מודע להיקף רכושו והדבר יכול להוות עילה לפסילת הצוואה.

ג. מודעות לזהות היורשים והבנת ההשלכות של הצוואה עליהם – על המצווה להבין מיהם היורשים להם הוא מצווה את רכושו, עליו לדעת כיצד עצם הירושה תשפיע עליהם ומהם ההשלכות של עריכת הצוואה עליהם.

כפי שנאמר כבר קודם, נטל ההוכחה להתקיימות אחת העילות היא על הטוען לאי כשרותו של המצווה. מן הראוי לציין כי אין די בהעלאת ספק באשר למצבו הנפשי וכושרו של המצווה, הפסיקה קבעה כי על הטוען להוכיח ולייצר תשתית ראייתית לכך שהמצווה לא היה כשיר לערוך את הצוואה לה הוא מתנגד, ראיות אלה צריך שיכללו אישור רפואי, חוות דעת ובדיקות שיעידו על מצבו של המצווה ואי כשרותו במועד עריכת הצוואה, חוות דעת על זמן המוקדם או המאוחר מעת עריכת הצוואה אינה רלוונטית ולא תהווה אסמכתא להיעדר כשרותו של המצווה.

השפעה בלתי הוגנת של נהנה על המצווה – למי מהנהנים מהצוואה (היורשים) או בני זוגם אסור להשפיע בצורה זו אחרת על המצווה. עילה זו מדברת על מצב בו הנהנה מנצל את מצבו של המצווה והתלות בו, נוהג בתחבולה ומפעיל לחצים כנגד המצווה. פעולות אלה שוללות מהמצווה את היכולת לשיקול דעת ופוגעת בכושר להביע את רצונו. בהעלאת טענה כזו תיבדק מידת התלות בנהנה, האם המצווה היה יכול לפגוש ולהתייעץ עם גרומים נוספים (ככל שיהיה תלוי בנהנה או מבודד כך יתחזק הרושם להשפעה בלתי הוגנת).

מעורבות נהנה בעריכת הצוואה – תכלית העילה הי למנוע מאדם שנהנה מהצוואה בשל כך שהוא יורשו של המצווה לקחת חלק בעריכת הצוואה ובדרך זו להשפיע על אופן החלוקה וליתן לעצמו יתרון ועדיפות. מעורבות זו עלולה להשפיע של שיקול הדעת, רצונו הכנה והחופשי של המצווה. בסעיף 35 לחוק נמנים שלושה מצבים בהם ייחשב הדבר למעורבות המהווים לבטלותה של הצוואה:

א. ערך אותה – נהנה מצוואה מנוע מלקחת חלק בניסוח הצוואה. כמובן ככל שמדובר במצב של השגת יתרון על פני יורשים אחרים. בשים לב כי בתי המשפט צמצמו את הפרשנות במקרה של סיוע בהקלדת הצוואה בלבד שכן אז לא ייחשב הדבר כלקיחת חלק בעריכתה.

ב. היה עד לעשייתה – נהנה שהיה עד לעשיית הצוואה. בכל אחת מהצורות המקובלות לצוואה נדרשים להיות עדים. נוכחותו של מי מהנהנים בעת עשיית הצוואה בין כעד ובין באופן שנוכח במקום עשייתה (עריכתה או חתימתה), למעט בצוואה בע"פ, תביא לבטלותה של הצוואה ופסילתה.

ג. לקח באופן אחר חלק בעריכתה – סעיף זה הינו סעיף סל המאפשר לכלול כל מעורבות שאינה נופלת בגדר שתי העילות שנמנו לעיל כעילה לפסלותה של הצוואה. בעילה זו ניתן לכלול: שיחה מוקדמת עם המצווה, ליווי המצווה או הסעתו למקום עריכת הצוואה או חתימתה, שיחה עם עורך הצוואה וכד'. כל מקרה יידון לגופו של עניין בהתאם לנסיבות.

עיננו הרואות סיבות רבות יכולות להביא לפסלותה של צוואה, משכך הם פני הדברים יש לקחת זאת בחשבון ולערוך את הצוואה באמצעות עורך דין הבקיא בדין ובכך להקטין את הסיכוי לפסילת הצוואה. צוואה שנפסלה מביאה למצב בו מקיימים צוואה מוקדמת יותר באם יש כזו ובאין צוואה תקפה הרי שהעיזבון יחולק בהתאם לחוק הירושה.

אין באמור לעיל להוות תחליף לייעוץ משפטי.

המחבר – עו"ד יוסף עזרא הינו עורך דין המתמחה בתחום הצוואות וירושות.

משרדנו מייצג לקוחות מכל הארץ, לנוחותכם שני משרדים:
בשדרות הפלי"ם 8 (חלונות הסיטי) בניין אשל 1 קומה 2,בחיפה (המשרד הראשי).
רחוב המשביר 1, חולון.

צרו קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי

שיחת הייעוץ הראשונית היא ללא עלות

המשרד המבוקש

צרו קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי

שיחת הייעוץ הראשונית היא ללא עלות

המשרד המבוקש