בימים קשים אלה הפוקדים את מדינת ישראל והעולם כולו עלולות חברות, על אף יציבותן בימים רגילים, להיקלע לקשיים כלכליים. מרבית החברות נקלעות למשבר כלכלי וחדלות פירעון בשל קושי בתזרים המזומנים ולא בגלל מעבר מרווח להפסד.
בימים אלה רצוי להקדים תרופה למכה ולנקוט צעדי מנע. אחת הדרכים שעומדות בפני בעלי החברה היא פתיחת הליך להקפאת הליכים. לצורך כך ריכזנו עבורכם מידע ראשוני בנושא ואנו מזמינים אתכם לפנות למשרדנו על מנת לבחון את האפשרויות המתאימות לכם.
משרדנו נותן מענה גם בתקופה מאתגרת זו וזמין לכל פנייה באמצעות קו שמספרו 054-6898563 בשיחה או בהודעת וואטסאפ, באמצעות המייל:yossef@ezra-law.co.il ובאמצעות פקס שמספרו: 077-5558662.
מהי הקפאת הליכים?
הקפאת הליכים הוא מצב בו אין לחברה אפשרות לשלם את חובותיה ולעמוד בהתחייבויותיה לספקים/לקוחות/עובדים/בנקים ואין בשווי נכסיה (נכסים קבועים ונזילים) כדי לפרוע חובות שיצרה. אחת הדרכים היא לגייס הון באמצעות הלוואה או משקיע.
חברות רבות, שאינן יכולות לגייס הון חיצוני, פונות בבקשה לפירוק חברה מרצון אולם הליך זה מביא לסיום חיי החברה בצורה בלתי הפיכה. במקרים רבים בעלי המניות בחברה משמשים ערבים לחובות החברה, במקרה של פירוק חברה יכולים הנושים לממש את הערבות ולתבוע את בעלי המניות, במצב זה ייתכן מצב בו בעל מניות ייאלץ לפנות להליכי חדלות פירעון באופן אישי.
דרך נוספת הינה הגשת בקשה להקפאת הליכים כנגד החברה כך שבמשך הזמן הזה תוכל החברה לפעול במסגרת תכנית הבראה או לצורך הגעה להסדר עם הנושים כך שבמשך מס’ חודשים תוכל לפעול לשיקומה מבלי שהנושים יכולים לפעול כנגדה. עם הגשת הבקשה להקפאת הליכים יכול צד שמרגיש נפגע לפנות לבית המשפט ולהעלות טיעוניו כנגד תכנית ההבראה ולבקש לבטלה ולהכריז על החברה חדלת פירעון לאלתר.
מה קורה לאחר קבלת צו הקפאת הליכים
עם קבלת צו עיכוב ההליכים ממונה נאמן אשר אמון על מימוש תכנית ההבראה, החברה מנועה מלעשות כל שינוי במצבת הנכסים שלה, נערך הסדר נושים ונקבעים סדרי פירעון חובות החברה. בתקופת הצו לא ניתן לפתוח בהליך משפטי כלשהו כנגד החברה והליכים קיימים מוקפאים וזאת במטרה לאפשר לחברה לנהל את ענייני ההבראה בשקט ומבלי שפעילותה תיעצר.
בקשת נושים למימוש נכסים קיימים בחברה צריכה לקבל את אישור בית המשפט. אישור כזה יינתן רק במידה והנכס אינו מובטח או משועבד ורק בתנאי שאינו נדרש לשם עמידה בתוכנית ההבראה שאושרה.
מהות ההסדר ומטרתו?
הסדר נושים יכול לכלול סיווג של הנושים לקבוצות בהתאם לאופי החוב (נושים רגילים, נושים בדין קדימה, נושים מובטחים וכד’), פטור מערבויות, אופן וסדר חלוקת הכספים והנכסים.
מטרתו העיקרית של הסדר או תכנית הבראה להביא את החברה למצב שבסוף ההליך היא תשתקם ותוכל להמשיך לפעול ותהיה נקייה מחובות.
חשוב להדגיש שצו הקפאת הליכים לא נועד למשיכת זמן או לפעולות שיפגעו בנושים. הקפאת ההליכים נועדה ליצור שקט לחברה לסילוק החובות והוא מהווה שלב בדרך לגיבוש תכנית הבראה היינו – ההסדר או הפשרה בין החברה לנושיה ובעלי המניות.
החברה יכולה לגבש בעצמה תכנית הבראה ולהגישה לאישור בית המשפט אולם הנאמן יהיה זה שיצטרך לבחון האם התכנית אמיתית, בעלת אופק שיגשים את המטרות.
דרך המלך היא שהנאמן יגבש תכנית הבראה לאחר שיאסוף את הנושים ויבין מה הדרך לסיים את החובות בצורה שתהא מקובלת על הנושים מחד ובהתאם ליכולות החברה מאידך. לאחר גיבוש תכנית ההבראה תוגש התכנית לאישור בית המשפט וככל ותאושר יחייב את החברה ואת הנושים.
מתי בית המשפט ייעתר לבקשה להקפאת הליכים?
ככל ובית המשפט ישתכנע כי לחברה יש סיכוי לצאת מהמשבר הכלכלי אליו נקלעה ולשוב לפעילות כלכלית תקינה הוא ייעתר לבקשה וייתן צו הקפאת הליכים.
ככל ובית המשפט יגיע למסקנה כי מדובר בהליך ללא תוחלת וכי אין לחברה סיכוי להיחלץ מהמשבר לא יאפשר לה למשוך את הזמן ויורה על פירוקה.
יחד עם זאת חשוב להדגיש כי בית המשפט שוקל שיקולים נרחבים ובהם: מיתון או משבר כלכלי במשק, תום הלב של החברה, המצב הכלכלי-חברתי, מידת ההשפעה של החברה על הפעילות העסקית במשק, היכולת להמשיך להעסיק עובדים ולא לפטרם, סיכויי ההבראה, התועלת לעומת הנזק שייגרם לנושים ממתן הצו. ברוב המקרים, די להוכיח כי לא ייגרם נזק לנושים כתוצאה מפעילות הנאמן בתקופת צו ההקפאה כדי שבית המשפט יעדיף ליתן את צו להקפאת הליכים מאשר מתן צו כינוס ופירוק החברה.
בתוכנית ההבראה יש לפרט את הנתונים הבאים: תזרים המזומנים הצפוי בתקופת הצו, כמות ואיכות הלקוחות (לקוחות חד פעמיים לעומת לקוחות עם מחזור עסקים חוזר וכו’), תחזית הרווח הצפוי כתוצאה מפעילות הנאמן בתקופת הצו, פירוט צעדי הייעול וההבראה. בתקופת צו הקפאת ההליכים אסור לחברה ליצור חובות חדשים ולא יתאפשר לה להיכנס לגירעון תקציבי. עליה להראות שהיא מסוגלת לממן את הפעילות ואף להשיא רווחים כדי לממן את התכנית וההסדר עם הנושים.
משרדנו עוסק בתחום החברות. משרדנו צבר ידע רב בתחום הפיננסי והמשפטי ומלווה גופים רבים בשילוב של עורכי דין וחשבונאים ומלווה עסקים בכל הליכי חדלות הפירעון תוך הגשמת תכנית הבראה מושכלת שבסופה מצליחה החברה להשתקם ולצאת לדרך עצמאית חדשה.
משרדנו מעניק את מגוון השירותים לחברות בימי שגרה ופעילות עסקית תקינה – ליווי שוטף, ייעוץ וטיפול בכל ענייני העסקת עובדים ונותן ייעוץ בכל הנדרש לרבות – ייעוץ בנוגע לזכויות עובדים וחבות מעסיקים, ניסוח הסכם העסקה, הכוונה לפני פיטורים בדרך נכונה למניעת תביעות, מיזוג חברות, מניות וכד’.
לפרטים נוספים וייעוץ ניתן לפנות למשרדנו בטלפון: 04-6482021 ובאמצעות פרטי ההתקשרות שצוינו לעיל.
המחבר, עו”ד יוסף עזרא , עו”ד וחשבונאי בכיר המתמחה בדיני חברות, מיסוי ודיני עבודה.