רבים מלקוחותיי פונים אליי ושואלים אותי מה קורה במידה וקרוב משפחה נפטר והוא הותיר אחריו דירת מגורים. האם מי שקיבל לטובתו את דירת המגורים באמצעות צו ירושה או צו קיום צוואה יכול לעשות שימוש בפטור כלשהו.
ראשית וכפי שצוין, על היורשים לדאוג בראש ובראשונה, כי לאחר פטירת המנוח הם יפעלו להוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה אצל רשם הצוואות והירושות. רק לאחר קבלת צו הירושה או צו קיום הצוואה יהיה ניתן לפעול למכירת הדירה ולעשות שימוש בפטור של המוריש כפי שיוסבר להלן.
קבלת דירה על פי צו ירושה או צו קיום צוואה אינה מהווה עסקה במקרקעין ועל כן היורשים אינם חייבים במס בגין קבלת הדירה, קרי הם אינם צריכים לשלם מס רכישה בגין קבלת הדירה. כל שהם צריכים לעשות זה לגשת ללשכת רישום המקרקעין ו/או לחברה המשכנת יחד עם צו הירושה או צו קיום הצוואה בצירוף מסמכים נוספים ככל ויידרשו ולרשום את זכויותיהם בדירה אותה הותיר המוריש.
נשאלת השאלה, מה קורה כאשר היורשים שקיבלו דירה בירושה רוצים למכור אותה לצדדים שלישיים אחרים? האם הם יידרשו לשלם מס שבח ואם לאו.
כאשר המוריש של הדירה הולך לעולמו רשאים היורשים לעשות שימוש בפטור של המוריש ככל והיה למוריש בגין הדירה שהתקבלה בירושה וכל זאת נועד בכדי שהיורשים לא יהיו צריכים לעשות שימוש בפטור ממס השבח שלהם.
סעיף 49ב(5) לחוק מיסוי מקרקעין עוסק באופן ספציפי בסוגיה זו כדלקמן:
“המוכר דירת מגורים מזכה יהא זכאי לפטור ממס במכירתה, אם נתקיים אחד מאלה:
המכירה היא של דירת מגורים מזכה שקיבל המוכר בירושה, ובלבד שהתקיימו כל אלה:
(א) המוכר הוא בן זוגו של המוריש, או צאצא של המוריש, או בן זוגו של צאצא של המוריש;
(ב) לפני פטירתו היה המוריש בעלה של דירת מגורים אחת בלבד;
(ג) אילו היה המוריש עדיין בחיים ומוכר את דירת המגורים, היה פטור ממס בשל המכירה.”
לפי הסעיף הנ”ל, בכדי לעשות שימוש בפטור בגין סעיף זה יש לעמוד במספר תנאים אשר קבועים בחוק:
- המוכרים צריכים לקבל את הדירה אך ורק בירושה, קרי לאחר מותו של המוריש ולאחר שנתקבל צו ירושה או צו קיום צוואה. דירה שנתקבלה בכל דרך אחרת או לפני שהמוריש נפטר לא תעמוד בתנאי הראשון של סעיף זה.
- בין המוכרים לבין המוריש צריכה להיות קרבה משפחתית, קרי המוכר צריך להיות בן זוגו של המוריש, או צאצא של המוריש או בן זוגו של צאצא של המוריש. לפיכך, כל קרבה משפחתית אחרת אינה נחשבת ולדוגמא – דודים או אחים או סבים וסבתות, אינם נחשבים לפי הסעיף ועל כן במידה והם יקבלו דירה בירושה בניגוד לאמור, לא יוכלו לנצל את הפטור את המוריש.
- המוריש חייב להיות הבעלים של דירת מגורים אחת בלבד וזאת לפני המועד בו נפטר.
- במידה והמוריש היה בחיים והיה מבקש למכור את הדירה, הוא היה זכאי לפטור ממס שבח.
דוגמאות:
בן שקיבל מהוריו דירה בירושה יכול למכור את הדירה לצדדים שלישים אחרים ולעשות שימוש בפטור במס שבח לפי סעיף זה וכל זאת כל עוד והדירה הנמכרת זכאית לפטור ממס שבח.
אחים של המוריש אשר קיבלו דירה בירושה, לא יוכלו לעשות שימוש בפטור שלפי סעיף זה ויצטרכו לעשות שימוש בפטור ממס שבח שלהם.
לפיכך, אנו ממליצים, כי בטרם תחליטו למכור דירה שהתקבלה בירושה, להיוועץ עם עו”ד מומחה בתחום הנדל”ן אשר יוכל לייעץ לכם כיצד לנהוג משום וזכרו, אתם עלולים לעשות שימוש בפטור הלא נכון, דבר שעלול לעלות לכם בסופו של יום לכל הפחות במאות אלפי שקלים.
המחבר – עו”ד יוסף עזרא הינו עורך דין המתמחה בתחום הצוואות והירושות.