בשנת 2008, חוקק חוק פנסיה חובה. הוראות החוק מחייבות כל מעסיק להפריש עבור כל עובד לקרן פנסיה. עפ”י החוק, עובד שביום קבלתו לעבודה היה בעל קרן פעילה זכאי להפרשות בתום 3 חודשי עבודה באופן רטרואקטיבי ואילו עובד שלא היתה לו קרן פעילה זכאי להפרשות החל מהחודש השביעי לעבודתו. הנה כי כן, החוק קובע כי ביצוע הפרשות חודשיות לקרן פנסיה עבור כלל העובדים היא חובה חוקית המוטלת על כל מעסיק במשק.
סעיף 11(א) לחוק פיצויי פיטורין קובע:
“התפטר עובד מחמת הרעה מוחשית בתנאי העבודה, או מחמת נסיבות אחרות שביחסי עבודה לגבי אותו העובד שבהן אין לדרוש ממנו כי ימשיך בעבודתו, רואים את ההתפטרות לענין חוק זה כפיטורים”.
האם כאשר המעסיק לא מבצע את הוראות החוק ולא מפריש לקרן פנסיה ניתן להתפטר בדין מפוטר עקב אי העברת הכספים לקרן הפנסיה? האם אי העברת כספים לקרן הפנסיה מהווה הרעת תנאים? האם עובד שהתפטר כתוצאה מכך שהמעסיק לא הפריש עבורו כספים לקרן פנסיה כדין רואים בו כמפוטר וזכאי לקבל פיצויי פיטורין?
בפועל, אנו עדים לכך שמעסיקים רבים אינם מבצעים את הוראות החוק, אינם מפרישים את הסכומים עליהם להפריש, מפרישים סכומים נמוכים יותר, מנכים את חלקו של העובד מהשכר אך לא מעבירים אותם לקרן הפנסיה, מעבירים באיחור או מעבירים סכומים נמוכים יותר.
חוק הגנת השכר קובע כי אי העברת הכספים לקרנות הפנסיה בזמן או אי העברתם כלל, נחשבת כהלנת שכר. מכאן שאי העברת הכספים לקרן הפנסיה נתפסת בחוק כאילו לא שולם השכר. לאור האמור בחוק פיצויי פיטורין הרי שניתן לראות בכך הרעה מוחשית בתנאי העבודה או נסיבות בהן לא ניתן לדרוש מהעובד כי ימשיך בעבודתו ובמקרה כזה העובד יוכל להתפטר בדין מפוטר היינו לקבל פיצויי פיטורים וכן לתבוע בגין הלנת שכר.
ניכוי חלק העובד מהשכר ואי העברתו לקופת הפנסיה
יש לשים לב, שמעבר לעובדה שמדובר בהלנת שכר היוצרת עילת התפטרות בדין מפוטר, כאשר המעסיק מנכה את תשלומי הפנסיה משכרו של העובד בתלוש השכר אך אינו מעביר בפועל את הכספים אל קרן הפנסיה, מדובר בעבירה פלילית לכל דבר ועניין שכן, מדובר בגניבה של כספי העובד. בית הדין לעבודה מתייחס לכך בחומרה רבה.
מה ניתן לעשות כאשר המעסיק אינו מפריש את ההפרשות הפנסיוניות?
בכל מקרה בו המעסיק מפר את החובה שחלה עליו ואינו מבצע את ההפרשות הפנסיוניות, העובד זכאי להגיש מכתב התפטרות בדין מפוטר ויהא זכאי לפיצויי פיטורים. ככל ולא יקבל את הפיצויים המגיעים לו ואת השלמת הסכומים החסרים בקופת הפנסיה יהא רשאי להגיש תביעה לפיצויי פיטורים ובנוסף גם עבור אובדן הפנסיה והזכויות הפנסיוניות. כמו-כן, ככל ונפתחה קופה אך לא הופרשו מלוא הסכומים או לא באופן רציף ניתן להגיש תביעה כנגד חברת הביטוח, שכן, חלה עליה אחריות לוודא שההפרשות הפנסיוניות מועברות אליה בזמן וכדין.
נוסף על כך, עובד שמעסיקו לא שילם לו פנסיה כדין, זכאי להתפטר בדין מפוטר. משמעות הדבר היא כי אי ההפרשות הפנסיוניות מהווה הרעת תנאים מוחשית בתנאי העבודה, ובנסיבות כאלה העובד רשאי להתפטר ולקבל את מלוא פיצויי הפיטורין, כאילו פוטר מהעבודה.
יש לשים לב לעובדה שלפני התפטרות בדין מפוטר יש לתת למעסיק התראה והזדמנות לתקן את מחדליו.
המחבר – עו”ד יוסף עזרא, עורך דין העוסק בדיני עבודה וזכויות עובדים.