חוק ההסדרים אותו מקדם משרד האוצר בימים אלה, לקראת אישור התקציב הקרוב, יוצר מהפיכה בתחום תשלומי הפיצויים לעובדים.
כיום קיימים שני מסלולים אשר נתונים לשיקול הדעת של המעסיק והעובד:
- המסלול הרגיל, עפ”י החוק הישן, לפיו העובד זכאי לפיצויי פיטורין רק במקרה בו הוא מפוטר ע”י המעסיק ולאחר שהשלים שנת עבודה מלאה. שיעור הפיצוי הינו מכפלת השכר האחרון במספר שנות העבודה אצל המעסיק. במסלול זה במקרה בו העובד התפטר הרי שלא היה זכאי כלל לפיצויי פיטורין אלא במקרים מיוחדים.
- החלת סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורין ולפי סעיף זה העובד זכאי בכל מקרה לפיצויי הפיטורין, בין אם פוטר ובין אם התפטר, אך בגובה הסכום שהצטבר בקופת הפנסיה בלבד, כך שהעובד צובר באופן יחסי לשכר באותה תקופה. במקרה זה הסכום אותו מקבל העובד נמוך מאשר במסלול לפי החוק הישן שכן אינו מפצה את העובד על שנים עברו בהן עבד בשכר נמוך יותר. החלת סעיף 14 היה נתון לשיקול דעת המעסיק והעובד והיווה מסלול שאינו חובה.
מטרת התיקון בחוק ההסדרים היא לבטל את הוראות החוק הישן ולהחיל את הוראות סעיף 14 באופן אוטומטי כחוק מחייב, שאינו ניתן להסתייגות ולמעשה יהיה קוגנטי, כך שבכל מקרה עבוד המסיים לעבוד אצל מעסיקו יהיה זכאי לפיצויי פיטורין ללא קשר לסיבת סיום ההעסקה. למעשה, חוק ההסדרים קובע כי מעתה סעיף 14 יהיה הסעיף המחייב ויחול באופן אחיד כך שהוראות החוק הישן תתבטלנה ועובד לא יהא זכאי יותר לשכר האחרון המוכפל בתקופת העסקתו.
חוק ההסדרים קובע כמה כללי מעבר רטרואקטיביים. לפי ההצעה, התשלום לפי מכפלת השכר האחרון ימשיך להתקיים עד אישור חוק ההסדרים, אבל לא מהאישור והלאה. משמעות הדבר, הפיצוי יתחלק, לאחר אישור החוק, לפי שתי תקופות.
לצורך הדוגמא – עובד שצבר 10 שנות ותק עד היום, וממשיך לעבוד עוד 5 שנים לאחר אישור החוק – פיצויי הפיטורים שלו יחושבו לפי 10 משכורות של שכרו האחרון כיום, ועוד 5 משכורות לפי סעיף 14, כלומר הסכום שהצטבר לפי השכר בכל אחת מהשנים האחרונות.
זאת ועוד, בנוגע לזכות של מעסיקים לא לשלם פיצויים לעובד מתפטר, נקבע כי אם חלפו שנתיים מיום ההתפטרות והמעסיק עדיין לא משך את כספי הפיצויים, הרי שהכספים יעברו כבר לבעלות העובד. בנוגע למי שעדיין עובדים, אם הם יתפטרו במהלך השנה הראשונה שלאחר חקיקת החוק, תישמר למעסיק עדיין הזכות לא לשלם להם פיצויים. בחלוף שנה, סעיף 14 ייכנס לתוקף והכספים יעברו לבעלות העובד באופן אוטומטי.
דבר נוסף הוא הטלת מס על פיצויים העולים על תקרת השכר שתוגדר.
אין באמור לעיל להוות ייעוץ משפטי
המחבר – עו”ד יוסף עזרא הינו עורך דין המתמחה בתחום דיני העבודה.