העובד פוטר לאחר שנפגע בעיניו מחומרי הדברה ששימשו לטיפוח כרי דשא באיצטדיוני ליגת העל. תובע כ-850 אלף שקלים.
אלי כדורי (40), תושב טירת הכרמל, שימש כמנהל פרוייקטים בהקמת כרי הדשא באיצטדיונים המפורסמים בארץ, בטיפוחם ובאחזקתם, וזאת לאורך 12 שנים ברציפות.
בין השאר סייע כדורי בהקמתם ובתחזוקתם של כרי הדשא באיצטדיון טדי בירושלים, איצטדיון סמי עופר בחיפה, איצטדיון המושבה בפתח תקוה, איצטדיון טרנר בבאר שבע, והאיצטדיון העירוני בקרית שמונה.
הוא פוטר ללא שימוע, לאחר שנטל חופשת מחלה ארוכה בת כ- 3 חודשים וחצי, עקב חדירת חומרי הדברה לעיניו במהלך עבודתו.
חברת "דשא נוי אגרונומים בע"מ" אשר העסיקה את העובד, עברה על מספר רב של סעיפים בחוקי העבודה, וביניהם: אי תשלום של מאות שעות נוספות, הלנת שכר, אי עריכת שימוע, אי מתן הודעה מוקדמת לפיטורין, אי מתן תלושי משכורת, העבדה 7 ימים בשבוע וללא יום מנוחה ותוך התעלמות מצווי הרחבה בענף החקלאות, ועוד. התביעה שהוגשה על ידי משרדנו הועמדה על כ-842 אלף שקלים, ונדונה בימים אלה בבית הדין האזורי לעבודה בחיפה.
על פי התביעה הועסק העובד בחברת "דשא נוי אגרונומים בע"מ" כמנהל פרויקטים, ועבד בחברה בהקמה ובאחזקה של מגרשי כדורגל במשך כ-12 שנים. תפקידו כלל בין היתר עבודות תשתית, התקנת מערכות השקיה, שתילת דשא וכיסוחו, סימון קווי מתאר למגרשים, גננות והפעלת ציוד מכני חקלאי כבד, וכן עבודה מול ספקים וקבלני משנה של החברה. הוא היה אחראי על הפעלת כלים מכנים חקלאיים כבדים, הובלתם מאתר לאתר, והיה בעל ידע ספציפי בהפעלתם.
העובד הועסק בחברה כשכיר בשכר חודשי, וביצע עבודתו לשביעות רצון הממונים עליו. אך החברה העסיקה את העובד בתנאי עבודה קשים ופוגעניים, ועברה על אינספור חוקי העסקה במשק, ובענף החקלאות.
בין השאר, נטען בתביעה כי החברה לא העבירה לעובד כל הודעה או הסכם בדבר תנאי עבודתו, לא שילמה לעובד עבור יותר מכ-130 שעות נוספות מדי חודש, לא הפרישה לו כספים לפנסיה, לא הנפיקה לו תלושי משכורת, ולא שילמה לו עבור ימי חופשה והבראה אותם צבר בהתאם לצווי הרחבה בענפי החקלאות. העובד הועסק בחברה 7 ימים בשבוע, מבלי שניתן לו יום המנוחה כחוק. כמו כן נדרש העובד להיות בכוננות 24 שעות ביממה 7 ימים בשבוע, ובכל מקרה של הקפצה היה עליו להגיע למגרש תוך זמן קצר – בין אם היה בחופשה או בחג.
תנאי העבודה המחפירים בחברה כללו גם את שליחת העובד למגרשים מרוחקים ברחבי הארץ, ולינה במלונות בקרבת האצטדיון לצורך עבודות הקמה, כוננות ותחזוקה במקרה הצורך. על פי התביעה, הדברים הגיעו לכדי כך שבהקמת מגרש כדורגל בבאר שבע ובמגרשים מרוחקים נוספים, לן העובד מחוץ לביתו במשך חודש רצוף. בתקופות היעדרות אלה לא קיבל כל פיצוי מהחברה, לא תוגמל על שעות נוספות ואף לא קיבל מהמעסיק תגמול אש"ל והחזרי הוצאות.
בכל שבת, כך נטען בתביעה, נדרש העובד לעבוד במשמרת מפוצלת: להגיע למגרש הכדורגל ולהכין את כר הדשא לקראת המשחק, שהיה צפוי להיערך באותה שבת באותו מגרש, והמשמרת השנייה נדרשה כדי לוודא בזמן המשחק שהכל תקין, ולתת מענה ככל ויידרש. בנוסף, בתום משחק הכדורגל נדרש העובד לקפל את הציוד, לטפל בכר הדשא ולסדר את אזור העבודה.
חומרי הדברה חדרו לעיניו של העובד
באחד הימים בו עסק העובד בריסוס כר הדשא, חדרו חומרי הדברה לעיניו, וראייתו נפגעה בצורה קשה. כתוצאה מהתאונה, הוא רותק לביתו לצורך טיפול רפואי והתאוששות, ונטל לשם כך חופשת מחלה.
מנהלי החברה פעלו בניגוד לחוקי העבודה, וניסו להטיל על העובד לבצע עבודה, חרף היותו בחופשת מחלה, ולאחר שהסביר להם שהוא מנוע מלעבוד, הוא פוטר בשיחה מעכשיו לעכשיו, ולמחרת בבוקר אף נשלח אליו מכתב פיטורין.
החברה קיבלה את ההחלטה לפטר את העובד באופן חד צדדי ובחוסר תום לב, וזאת מבלי שניתנה לו הזכות לשימוע, בו יוכל לשטוח את עמדתו, ולנסות לשנות את רוע הגזירה. למעשה, התובע פוטר לאלתר ממשרתו, כלאחר יד ובצורה שגרמה לו תחושת השפלה. בנוסף, החברה הלינה את שכרו של העובד במשך כחצי שנה, ונמנעה מלהעביר לו את הפיצויים המגיעים לו כחוק – וכתוצאה מכך נקלע העובד לקשיים כלכליים חריפים.
"החברה הנתבעת רומסת ברגל גסה את זכויות התובע, תוך שהיא מלינה את שכרו במשך תקופה של כחצי שנה", כך נטען על ידנו בתביעה. העובד פנה לחברה כשלושה חודשים לאחר פיטוריו והלנת שכרו, אך לא זכה למענה. רק כשפנה לחברה באמצעות משרדנו רוזנשטיין עזרא ושות', פנינו לרשם ההוצל"פ, כדי לברר האם יש לעקל את כספי הפיצויים שאותם היא חבה לעובד, או שמא ניתן לשלמם לו. במעשיה גרמה הנתבעת להגדלת חובו של התובע, שכן חלו על הכספים ריביות מיום סיום העסקה.
משרדנו, רוזנשטיין עזרא ושות' הגיש בימים אלה תביעה נגד חברת "דשא נוי אגרונומים בע"מ" לבית הדין האזורי לעבודה בחיפה. התביעה הועמדה על סך של 842 אלף שקלים ובה נכללים הסעיפים הבאים: אי תשלום שעות נוספות (כ-585 אלף שקלים!) אי-תשלום עבור ימי חופשה והבראה וביגוד. אי תשלום עבור ימי בחירות כלליות בישראל ועבור ימי הודעה מוקדמת. כמו כן אנו דורשים בשם העובד פיצויים בגין פיטורין ללא שימוע, הלנת שכר, הפרשי שכר בין השכר ששולם בפועל לעומת השכר שלו היה זכאי התובע, אי הפרשת דמי תגמולים, אי תשלום אש"ל וכלכלה על פי צווי הרחבה הנהוגים בענף, פיצויי פיטורין, פיצויים עבור אי מתן הודעה לעובד בדבר תנאי עבודתו, אי מסירת תלושי שכר לעובד, פיצוי עבור אבדן זיכוי ממס הכנסה ועוד. כמו כן אנו דורשים פיצויים עבור אי תשלום אש"ל, מענק שנתי, תוספת ותק, ותוספת עובד נשוי – ארבעתם עפ"י צווי הרחבה הנהוגים בענף החקלאות.
אל התביעה, שהועמדה כאמור על סך 842,388 שקלים – אנו מבקשים להוסיף הפרשי ריבית והצמדה, פיצויי הלנת שכר, הוצאות ושכ"ט עורכי דין. התביעה נדונה בימים אלה בבית הדין האזורי לעבודה בחיפה.
המחבר – עו"ד יוסף עזרא הינו עורך דין המתמחה בתחום דיני העבודה.