צוואה בעדים הנה הצורה המקובלת ביותר לערוך צוואה כיום. צוואה כתובה עליה חותם המצווה בפני עדים. סעיף 20 לחוק הירושה קובע את הדרישות הצורניות הנדרשות לקיומה של צוואה.
20. צוואה בעדים תהיה בכתב, תצויין בתאריך ותיחתם ביד המצווה בפני שני עדים לאחר שהצהיר בפניהם שזו צוואתו; העדים יאשרו באותו מעמד בחתימת ידם על פני הצוואה שהמצווה הצהיר וחתם כאמור.
מלשון הסעיף עולות 5 דרישות בלעדיהן לא תחשב הצוואה צוואה בעדים ולא יהיה לה תוקף, צוואה כזו יכול בית המשפט לפסול במקרה בו תוגש התנגדות לקיום צוואה.
- תהיה בכתב – על הצוואה להיות בכתב ולא בעל פה, צוואה זו יכולה להיות מודפסת.
- תצויין בתאריך – על הצוואה לשאת את התאריך בה נערכה ונחתמה באופן ברור.
- תיחתם ביד המצווה בפני שני עדים – חתימת המצווה תיעשה בפני שני עדים כלומר בצוותא חדא. מכאן שהמצווה ושני עדיו צריכים להיות באותו מעמד ולא בנפרד.
- לאחר שהצהיר בפניהם שזו צוואתו – על המצווה להצהיר בפני העדים במעמד החתימה כי זוהי צוואתו.
- העדים יאשרו באותו מעמד בחתימת ידם – על העדים לחתום על הצוואה באותו מעמד ולהצהיר כי המצווה הצהיר וחתם בפניהם כי זוהי צוואתו. הפסיקה נתנה פרשנות מצומצמת לסעיף זה וצוואה שלא נחתמה באותו מעמד נפסלה, עזבון המנוח יוסף פריגוזין ז”ל נתן הויכרך נ’ חסיה יהושע ואח’. אולם תיקונים לחוק ופסיקה מאוחרת קבעו כי מדובר בפגם בהליך שניתן לריפוי, הפרשנות המאוחרת קבעה כי אם נכחו שני העדים באותו מעמד אך לא חתמו לא תיפסל הצוואה, במקרה בו לא היו שני עדים ניתן יהיה לפסול את הצוואה.
כחלק מהנוסח הנדרש הרי שעל המצווה להצהיר כי הוא עושה צוואה זו מרצונו החופשי ומבלי שנכפה עליו וזאת כדי להעיד על כך שזהו רצונו החופשי. על הצוואה להיות כתובה בשפה אותה מבין המצווה ואם נכתבה בשפה שונה משפתו עליו לאשר כי היא הוקראה לו בשפה אותה הוא מבין או שתורגמה לו.
נפקות השאלות הללו, מעבר לעניין תקפותה של הצוואה הוא לעניין נטל ההוכחה.
כאשר אדם מגיש התנגדות לקיום צוואה, וטוען לפגם בצוואה, נקבע כי כאשר דנים אנו בצוואה שעל פניה נתמלאו בה כל הדרישות הצורניות חזקה שהיא תקפה ועל הטוען לפסלותה הראיה להוכיח את טענתו. אולם, אם נמצא כי הצוואה פגומה בפגם זה או אחר, חובת הראיה מתהפכת ועל הטוען לקיומה נטל ההוכחה, לרבות הנטל להוכיח את צלילות דעתו של המצווה ושלא הופעלה השפעה בלתי הוגנת וכדומה, ברע 2701/01 הירשהורן גדעון נ’ אלון יפה ואח’.
הנה כי כן, אם נוכיח כי נפל פגם בצוואה הרי שנטל ההוכחה יועבר לצד שכנגד. הפגמים שנמנו יש בהם כדי להביא לבטלותה של הצוואה ולכך שהעיזבון יחולק לפי חוק הירושה או לפי צוואה מוקדמת לצוואה זו (במידה ויש).
צוואה בעדים רצוי שתיערך ע”י עורך דין הבקיא בתחום וזאת ע”מ לגבש את רצונו של המצווה בצורה נכונה ועל מנת להימנע מטעויות צורניות שיביאו לפסילת הצוואה.
אין באמור לעיל להוות תחליף לייעוץ משפטי
המחבר – עו”ד יוסף עזרא הינו עורך דין המתמחה בתחום הצוואות והירושות.