צורות שונות לעשיית צוואה
חוק הירושה מונה מספר דרכים בהם יכול מצווה להורות כיצד לנהוג ברכושו ונכסיו לאחר מותו.
סעיף 18 לחוק קובע את הדרכים המקובלות וקובע כדלקמן :
“צוואה נעשית בכתב יד, בעדים, בפני רשות או בעל-פה”.
צוואה בכתב יד – סעיף 19 לחוק מגדיר צוואה בכתב יד כצוואה הנערכת כולה בכתב ידו של המצווה. על הצוואה לשאת תאריך בכתב ידו ולהיחתם בידו של המצווה. צוואה זו יכול המצווה להפקיד אצל הרשם לענייני ירושה או לשמור זאת בידיו במקום בו ניתן יהיה לאתרה או להפקידה בידי מי מטעמו שידאג לקיומה לאחר פטירתו. אי עמידה בדרישות החוק או עריכה נוגדת את הנדרש עלולה להביא לפסלותה של הצוואה.
צוואה בעדים – סעיף 20 לחוק מגדיר צוואה בעדים כצוואה הנערכת בכתב (יכולה להיות מודפסת) ע”י המצווה ועליה להיחתם בנוכחות שני עדים. צוואה זו יכול המצווה להפקיד אצל הרשם לענייני ירושה או לשמור זאת בידיו במקום בו ניתן יהיה לאתרה או להפקידה בידי מי מטעמו שידאג לקיומה לאחר פטירתו. לצוואה זו כללים ודרישות צורניות עליהם יש להקפיד ולגביהן ניתן ללמוד בהוראות המובאות בהרחבה במאמר המדבר על צוואה בעדים. אי עמידה בדרישות החוק או עריכה נוגדת את הנדרש עלולה להביא לפסילת הצוואה.
מי כשיר להיות עד בצוואה ?
סעיף 24 לחוק הירושה קובע כי קטין ומי שהוכרז פסול-דין אינם כשרים להיות עדים לעשיית צוואה. מכאן כי מי שמלאו לו 18 למעט פסול דין או מי מהיורשים או בעלי העניין (גם בני זוג של יורשים) בצוואה כשרים להיות עדים לצוואה.
צוואה בפני רשות – צוואה בפני רשות היא צוואה הנמסרת בע”פ או בכתב בפני שופט, נוטריון, רשם של בית משפט או רשם לענייני ירושה, או בפני חבר של בית דין דתי. הרשות בפניה ניתנה הצוואה מאת המצווה תחתום ותאשר כי המצווה הצהיר בפניה כי זו צוואתו. יש לשים לב כי במעמד הצוואה אסור למי מהנהנים מהצוואה להיות נוכח במעמד זה, נוכחותו עלולה להביא לפסילת הצוואה.
צוואה בעל-פה – צוואה בעל-פה הינה צוואה מיוחדת בה לא נדרש הכתב. צוואה זו ניתן לעשות במצב בו המצווה הינו במצב של שכיב מרע (חולה על ערש דווי, לפני ניתוח ממנו עשוי לא להתעורר), מבחינה סובייקטיבית, אשר אין באפשרותו לערוך צוואה באחת משלוש הדרכים שנמנו לעיל. צוואה בעל-פה תיעשה בפני שני עדים אשר יתעדו את דברי המצווה סמוך ככל הניתן לזמן בו שמעו את המצווה. צוואה זו יש להפקיד אצל הרשם לענייני ירושה. רישום דברי המצווה, חתימת העדים וההפקדה כאמור ייעשו ככל האפשר בסמוך לאחר שניתן לעשותם. יש לשים לב תוקפה של צוואה זו הינו לזמן מוגבל וכל עוד המצווה נמצא במצב רפואי בו אינו יכול לערוך צוואה בצורה אחרת. מדובר על מצב של סכנת חיים, או מול פני המוות. עם היציאה ממצב זה יש לדאוג לעריכת צוואה באחת מהדרכים שנמנו לעיל.
אין באמור לעיל להוות תחליף לייעוץ משפטי.
המחבר – עו”ד יוסף עזרא הינו עורך דין המתמחה בתחום הצוואות והירושות.