ימי הודעה מוקדמת

על מעסיק שהחליט על פיטורי עובד, לאחר שערך לו שימוע כדין ליתן לו ימי הודעה מוקדמת וזאת על מנת לאפשר לו להיערך לקראת הפסקת עבודתו ולחפש לעצמו מקום עבודה חדש.

עד שנת 1995 הודעה מוקדמת לפני פיטורים או התפטרות ניתנה מכוח חוזה אישי, מכוח הסכם קיבוצי שחל על הצדדים או עפ"י נוהג שקיים במקום העבודה.

בשנת 1995 נחתם הסכם קיבוצי כללי בין הסתדרות העובדים לארגוני המעסיקים הכלליים. בהסכם זה הוסדר נושא מתן ההודעה המוקדמת ובעקבותיו נחקק בשנת 2001 חוק הודעה מודמת לפיטורים והתפטרות.
חוק הודעה מוקדמת קובע כי מעסיק שהחליט לפטר עובד ולחילופין עובד שהחליט להתפטר ממקום עבודתו מחויבים לתת הודעה מוקדמת בכתב ומספר ימי ההודעה המוקדמת משתנה לפי הותק במקום העבודה ובהתאם לסוג ההעסקה בו מועסק העובד (עובד חודשי או שעתי), ו/או ככל וקיים חוזה אישי לפי מה שסוכם בין העובד למעסיק.

טבלה

במסגרת חוזה אישי ניתן לקבוע מספר ימי הודעה מוקדמת העולים על מספר ימי ההודעה המוקדמת הקבועה בחוק אך לא פחות.

בתקופת ההודעה המוקדמת העובד זכאי לקבל את כל הזכויות המגיעות לו – שכר, זכויות סוציאליות, צבירת חופשה, מחלה והבראה וכו'.

חלף הודעה מוקדמת

על אף האמור לעיל, החוק מאפשר למעסיק לשלם לעובד "חלף הודעה מוקדמת" כך שהעובד יקבל בתקופה זו פיצוי בגובה שכר העבודה בלבד ולא יצבור זכויות (ככל והמעסיק מוותר על עבודתו של העובד בתקופת ההודעה המוקדמת).

מאידך, עובד שבחר להתפטר מבלי לתת למעסיק ימי הודעה מוקדמת יחוייב במתן פיצוי למעסיק בגובה שכר עבודתו בתקופת ימי ההודעה המוקדמת לה היה מחוייב.

המעסיק יהא רשאי לקזז מההתחשבנות הסופית עם העובד את הפיצוי המגיע לו בגין אי מתן הודעה מוקדמת.

חוק הודעה מוקדמת קובע כי לא ניתן לחפוף בין התקופה בה היה מצוי העובד בחופשת מחלה לבין תקופת ההודעה המוקדמת. בית הדין לעבודה קבע כי "דמי מחלה נועדו לאפשר לעובד שאינו כשיר לעבודתו מחמת מצב בריאותי לקוי להמשיך ולקבל את שכרו, כולו או חלקו, בתקופות אי הכושר…" (ע"ע 383/07 קרן מקפת מרכז לפנסיה ותגמולים א.ש. בע"מ בניהול מיוחד נ' לסלי פנחס וניט ושופרסל בע"מ).

לפיכך, על המעסיק חלה חובה לאפשר לעובד למצות את ימי המחלה שנצברו לזכותו וזאת בטרם ניתוק יחסי עובד-מעסיק. ימי ההודעה המוקדמת נועדו לאפשר לעובד למצוא מקום עבודה חדש, עובד שנמצא במחלה לא יכול לעשות כן ועל כן, לא מושגת תכלית החוק.

כן, לא ניתן לחפוף בין ימי ההודעה המוקדמת ליתרת ימי החופשה שנצברו לזכות העובד. מעסיק אינו יכול לדרוש מעובד לנצל את יתרת ימי החופשה שנצברו לזכותו בתקופת ימי ההודעה המוקדמת אלא בתנאי שהיתרה עולה על 14 ימים. עובד שיבקש לנצל ימי חופשה בתקופת ההודעה המוקדמת יוכל לעשות כן רק באישור המעסיק.

ימי חופשה שיישארו לטובת העובד יזכו את העובד בפדיון ימי החופשה בכסף במסגרת ההתחשבנות הסופית.

פיטורים ללא הודעה מוקדמת

סעיף 10 לחוק הודעה מוקדמת מתיר, במקרים חריגים בהם ביצע העובד עבירת משמעת חמורה, לפטר עובד ללא מתן הודעה מוקדמת. חוקיות הפיטורים ללא מתן הודעה מוקדמת תיבחן ע"י בית הדין לעבודה ככל ויגיש העובד תביעה כנגד המעסיק. ככל ובית הדין לעבודה יקבע כי לא היו נסיבות שהצדיקו פיטורים ללא מתן הודעה מוקדמת יחויב המעסיק בתשלום חלף הודעה מוקדמת לעובד.

אם פוטרת מבלי שניתנו לך ימי הודעה מוקדמת הנך מוזמן/מוזמנת למלא את הפרטים ונציג ממשרדנו יצור איתך קשר בהקדם.

לעו"ד יוסף עזרא וצוות המשרד ניסיון רב בטיפול במקרים של פיטורים ללא מתן הודעה מוקדמת ובחינת הזכויות שנפגעו בעת הפיטורים.

אין באמור לעיל להוות ייעוץ משפטי

המחבר – עו"ד יוסף עזרא הינו עורך דין המתמחה בתחום דיני העבודה.

משרדנו מייצג לקוחות מכל הארץ, לנוחותכם שני משרדים:
בשדרות הפלי"ם 8 (חלונות הסיטי) בניין אשל 1 קומה 2,בחיפה (המשרד הראשי).
רחוב המשביר 1, חולון.

צרו קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי

שיחת הייעוץ הראשונית היא ללא עלות

המשרד המבוקש

צרו קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי

שיחת הייעוץ הראשונית היא ללא עלות

המשרד המבוקש