התפטרות בדין מפוטר – מתי וכיצד ניתן להתפטר ולקבל את הפיצויים

עובדים רבים שואלים את עצמם "איך אוכל להתפטר מן העבודה ולקבל את מלוא הזכויות והפיצויים להם אני זכאי" ?

ככלל, חוק פיצויי פיטורים קובע כי עובד אשר השלים שנת עבודה מלאה במקום עבודתו זכאי לפיצויים במקרה בו מעסיקו יפטר אותו. אולם, עפ"י חוק פיצויי פיטורים ישנם מקרים בהם עובד רשאי להתפטר מעבודתו ולהיחשב כמפוטר לעניין הזכויות המגיעות לו ולעניין תשלום פיצויי הפיטורים. התפטרות זו זכתה לכינוי המשפטי "התפטרות בדין מפוטר".

במאמר זה נביא את המקרים המנויים בחוק המזכים את העובד להתפטר בדין מפוטר, לפני הגשת מכתב התפטרות בדין מפוטר כדאי וחשוב להתייעץ עם איש מקצוע המתמחה בנושא על מנת שמכתב ההתפטרות יהיה ערוך בצורה נכונה ויעמוד במבחן בית הדין במידת הצורך.

  1. התפטרות לרגל מצב בריאותי לקוי –
    סעיף 6 לחוק פיצויי פיטורים קובע כי:
    "התפטר עובד לרגל מצב בריאותו הוא או של בן-משפחתו, ולאור המימצאים הרפואיים, תנאי העבודה ושאר נסיבות הענין היתה סיבה מספקת להתפטרות – רואים לענין פיצויי פיטורים את התפטרותו כפיטורים." מלשון הסעיף עולה כי במקרים בהם התפטרותו של העובד נובעת בשל מצב בריאותי, של העובד עצמו או של בן משפחתו (בן/בת זוג, ילד/ה, הורה), כאשר ישנם ממצאים רפואיים המצדיקים זאת יראו בהתפטרותו כהתפטרות בדין מפוטר המזכה בפיצויים. יש לשים לב כי לשון החוק והפסיקה מחייבת קיומה של הוכחה כי אכן המצב הבריאותי מחייב התפטרות. אישור זה ניתן להמציא מרופא תעסוקתי, רופא מקצועי שקובע זאת במפורש.
  2. התפטרות של הורה –
    סעיף 7 לחוק פיצויי פיטורים קובע כי התפטרות עובדת, לשם גידול ילדה, תוך תשעה חדשים מיום:
    * שילדה, על מנת לטפל בילדה.
    * שקיבלה לאימוץ ילד שטרם מלאו לו 13 שנים והודיעה על כך למעסיקה, כדי לטפל בו.
    * קיבלה באומנה ילד שגילו אינו עולה על 10 שנים.
    בתיקון לחוק נקבע כי תנאים אלה יחולו גם על עובד ככל ואשתו עבדה 6 חודשים לפחות לפני התפטרותו ובתנאי שהיא חזרה לעבוד. יש לשים לב כי במקרה זה על מנת שההתפטרות תוכר כהתפטרות בדין מפוטר סיבת ההתפטרות צריכה להיות לצורך הקדשת זמנה לטיפול וגידול הילד.
  3. התפטרות עקב שהייה במקלט לנשים מוכות –
    סעיף 7א לחוק פיצויי פיטורים קובע כי התפטרות עובדת, עקב שהייתה במקלט לנשים מוכות אשר אושרה ע"י לשכת הסעד או מחלקה לשירותים חברתיים או משרד העבודה והרווחה. התפטרות זו תיחשב כהתפטרות בדין מפוטר ותזכה את העובדת בפיצויי פיטורים ככל ותשהה במקלט תקופה של 60 ימים לפחות בסמוך לפני התפטרותה.
  4. התפטרות לרגל העתקת מקום מגורים –
    סעיף 8 לחוק פיצויי פיטורים קובע כי התפטרות של עובד לרגל העתקת מקום מגוריו תיחשב כהתפטרות בדין מפוטר ותזכה אותו בפיצויי פיטורים בתנאי שהמעבר נובע מסיבות המנויות בסעיף:
    * מעבר עקב נישואין – ככל והעובד עובר להתגורר ביישוב בישראל בו התגורר בן/בת זוגו.
    * מעבר לישוב חקלאי – כאשר עובד עובר מישוב רגיל לישוב חקלאי.
    * מעבר לישוב באזור פיתוח – כאשר עובד עובר מישוב שאינו באזור פיתוח.
    * מחמת סיבות אחרות שיקבעו בתקנות ע"י ועדת העבודה של הכנסת.
  5. אי חידוש חוזה עבודה –
    סעיף 9 לחוק פיצויי פיטורים קובע כי התפטרות של עובד המועסק עפ"י חוזה עבודה לזמן קצוב אשר התקופה שנקבעה בהסכם הסתיימה והמעסיק לא הציע לו לחדש את החוזה רואים בו באילו פוטר ויהא זכאי לפיצויי פיטורים. הסעיף קובע כי הצעת המעסיק לחידוש החוזה צריכה להיות לפחות שלושה חודשים לפי תום תקופת החוזה.
  6. התפטרות אחרת שדינה כפיטורים –
    סעיף 11 לחוק פיצויי פיטורים קובע תנאים נוספים ושונים להתפטרות בדין מפוטר.
    סעיף 11(א) קובע כי הרעת תנאים מוחשית בתנאי ההעסקה מהווה עילה להתפטרות בדין מפוטר.
    "התפטר עובד מחמת הרעה מוחשית בתנאי העבודה או מחמת נסיבות אחרות שביחסי עבודה לגבי אותו העובד שבהן אין לדרוש ממנו כי ימשיך בעבודתו, רואים את ההתפטרות לעניין חוק זה כפיטורים" החוק לא מפרט מה ייחשב כהרעה בתנאי ההעסקה ולכן לא ניתן לדעת מה יקבע בית הדין במקרה של סירוב המעסיק לשלם לעובדו את פיצויי הפיטורים. על העובד להוכיח כי אכן מדובר בהרעת תנאים בתנאי העסקתו ואין די בתחושה סובייקטיבית. פירוט לגבי מקרים שנדונו בבית הדין בנושא זה ובית הדין קבע כי אכן מדובר בהרעת תנאים מוחשית המזכה בפיצויי פיטורים ניתן למצוא במאמר שעוסק בהרעת תנאים מוחשית בתנאי ההעסקה.
    סעיף 11(ב) קובע כי עובד המועסק בעבודה עונתית ולאחר שעבד במקום העבודה לפחות 3 עונות רצופות לא הובטחה לו עבודה רצופה יוכל להתפטר בדין מפוטר ויראו בו כמפוטר.
    סעיף 11(ג) מונה מספר מקרים נוספים בהם התפטרות של עובד תיחשב כפיטורים ותזכה אותו בפיצויים:
    * עובד המתגייס לשירות סדיר.
    * עובד המתנדב לשירות לאומי ושירת 6 חודשים לפחות.
    * עובד שהתגייס לשירות אזרחי בהתאם לחוק דחיית שירות לתלמידי ישיבה שתורתם אומנותם ובלבד ששירת בשירות זה 6 חודשים לפחות.
    * עובד שהתנדב לשירות לאומי או ציבורי ושירותו הסדיר נדחה לצורך כך ובלבד ששירת 6 חודשים לפחות בשירות זה.
    סעיף 11(ד) לחוק פיצויי פיטורים קובע כי עובד שנבחר לכהן כראש רשות מקומית או לסגן ראש רשות מקומית בשכר, אלא אם המעסיק נתן הסכמתו בכתב כי העובד רשאי לצאת לחל"ת בתקופת כהונתו, ייחשב כמפוטר ויהא זכאי לפיצויי פיטורים.
    סעיף 11(ה) לחוק פיצויי פיטורים קובע כי עובד שהגיע לגיל פרישה רשאי להתפטר ממקום עבודתו ולהיחשב כמפוטר ויהא זכאי לפיצויי פיטורים.
  7. פיצויים למתגייס למשטרה –
    סעיף 11א לחוק פיצויי פיטורים קובע כי התפטרות עובד המתגייס למשטרת ישראל או לשירות בתי הסוהר תיחשב כהתפטרות בדין מפוטר ויהא זכאי לפיצויי פיטורים ובלבד ששירת במשטרה או בשירות בתי הסוהר תקופה של 6 חודשים לפחות אלא אם הפסקת עבודתו נובעת מאחת העילות במזכות בפיצויים או אם פוטר מחמת שנמצא לא מתאים לשירות.
    יש לשים לב כי ישנם מצבים בהם לא ניתן לקבוע בקלות האם מדובר בהתפטרות או בפיטורים. במקרים כאלה, מעסיק שיבקש להימנע מתשלום פיצויים יטען כי העובד התפטר ולכן לא זכאי לפיצויים וגם צריך לתת ימי הודעה מוקדמת כחוק ומנגד, העובד יטען כי המעסיק הוא שפיטר אותו ולכן צריך לשלם פיצויים ולשלם בגין ימי ההודעה המוקדמת. מקרים אלה לא נופלים בגדרם של המקרים שתוארו לעיל שכן, בהתפטרות בדין מפוטר זהות מסיים יחסי העבודה אינה משנה ובכל מקרה העובד זכאי לפיצויי פיטורים.
    בשל מורכבות הנושא והיכולת לאבד זכויות רבות בשל טעות בזיהוי המצב והנדרש מומלץ להתייעץ עם עורך דין העוסק בתחום דיני העבודה על מנת לתכנן מראש את הנדרש ולבצע את ההליך בצורה שתביא למיצוי הזכויות.
    אין באמור לעיל להוות ייעוץ משפטי

המחבר – עו"ד יוסף עזרא, עורך דין העוסק בדיני עבודה וזכויות עובדים.

משרדנו מייצג לקוחות מכל הארץ, לנוחותכם שני משרדים:
בשדרות הפלי"ם 8 (חלונות הסיטי) בניין אשל 1 קומה 2,בחיפה (המשרד הראשי).
רחוב המשביר 1, חולון.

צרו קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי

שיחת הייעוץ הראשונית היא ללא עלות

המשרד המבוקש

צרו קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי

שיחת הייעוץ הראשונית היא ללא עלות

המשרד המבוקש