על חייב בפשיטת רגל מוטלות מספר הגבלות
פקודת פשיטת הרגל מטילה מספר הגבלות על החייב הפונה להליך פשיטת רגל. בצו הכינוס שניתן ע"י בית המשפט מוטלות על החייב הגבלות שונות שמטרתן לפקח על החייב, להביאו לידי התנהלות תקינה ולמנוע ממנו יצירת חובות נוספים וחדשים במהלך תקופת הליך פשיטת הרגל. זה המקום לציין כי ההפטר לא חל על חובות שאינם ברי תביעה היינו, חובות שנוצרו לאחר מתן צו הכינוס.
יש לציין ולהדגיש, יצירת חובות לאחר מועד צו הכינוס יכולה להוות עילה לביטול הליכי פשיטת הרגל.
ההגבלות המוטלות על החייב מרגע שפתח בהליכים:
- פושט רגל מנוע מלייסד תאגיד או להיות בעל עניין בתאגיד במשך 5 שנים מיום מתן ההפטר.
- פושט רגל אינו רשאי לפתוח חברה בע"מ לצורכי עבודה או פרנסה במשך 5 שנים מיום מתן ההפטר.
- במקרים רבים חייב המצוי בפשיטת רגל אף לא יוכל לנהל עוסק מורשה.
- החייב מוכרז כלקוח מוגבל בבנק כמשמעותו בחוק שיקים ללא כיסוי.
- החייב יהיה מנוע מלעשות שימוש בכרטיסי חיוב. המנהל המיוחד שמונה בהליך פשיטת רגל רשאי להורות למנפיק כרטיס החיוב לסיים את ההתקשרות עם החייב. על אף האמור, חייב שמצוי בהליך פשיטת רגל רשאי לעשות שימוש בכרטיס חיוב מסוג דיירקט שאינו כולל העמדת אשראי ומהווה בעצם כרטיס לחיוב מיידי וככל ולחייב יש יתרת זכות בבנק.
- עיכוב יציאה מן הארץ- במסגרת הליכי פשיטת הרגל מטיל בית המשפט צו עיכוב יציאה מן הארץ כנגד החייב. צו זה מוסר עם מתן צו הפטר חלוט. במקרים מיוחדים יתאפשר לחייב לצאת מן הארץ במהלך הליך פשיטת הרגל למטרות חיוניות ובהעמדת ערבויות שיניחו את דעת המנהל המיוחד ובית המשפט.
הגבלות שהוטלו על החייב שלא במסגרת הליכי פשיטת רגל (הגבלה על חידוש רשיון נהיגה, עיקול בבנק או עיקול משכורת, ועוד) יבוטלו במסגרת הליכי פשיטת רגל ובמסגרת צו הכינוס.
אין באמור לעיל להוות ייעוץ משפטי
המחבר – עו"ד יוסף עזרא הינו עורך דין המתמחה בתחום פשיטת רגל.